3 Ocak 2012 Salı

Hayat kurtaran besinler...

Kalp sağlığı için doymuş yağ tüketimi ile kolesterol içeren besinleri azaltmak ve kilomuza dikkat etmek gerekir. Doymuş yağ ve kolesterol oranı yüksek besinler tüketmek, kan kolesterol düzeyini yükseltir. Bu durumda, yüksek miktarda katı yağ içeren şarküteri ürünleri, krema, sakatat gibi besinler yerine; az yağlı et, balık ve süt ürünleri tercih edilmelidir.
Fındık ve Ceviz: Akdeniz tipi beslenmenin önemli bileşenlerinden olan tekli doymamış yağ asitleri ile çinko, lif ve magnezyumun yanı sıra damarları koruyan E vitamini içerir. Ceviz ayrıca kalbi koruyucu omega-3 adlı yağ asitlerini de içeriğinde bulundurur.
Domates: İçerdiği likopen etkisiyle güçlü bir antioksidan olup, kan damarlarını koruyucu etkiye sahiptir. Domates suyu ve salçası da aynı bileşenleri içerir.
Balık: Haftada 2 kez balık tüketilmesi, kalp hastalıklarından korunmada önemli bir silah olan omega-3’ün alınması için yeterlidir. Balıkta bulunan omega-3, kan hücrelerinin birbirine yapışması ile pıhtılaşmayı engeller.
Yeşil Çay: Kalp sağlığı için koruyucu bir içecektir. İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde, kolesterolün damarlarda birikmesini ve damarların tıkanmasını önler.
Üzüm: Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketilen siyah üzüm, içerdiği kuvvetli antioksidanlar sayesinde, kalp hastalıklarından korunmada etkilidir. Üzümü çekirdeği ile yiyemeyenler için konsantre edilmiş üzüm ekstreleri de bulunmaktadır.
Soğan ve Sarımsak: Kan sulandırıcı etkisi vardır, kolesterolün damarlara zarar vermesini engelleyen bazı bileşenleri içerir.  


Hiç yorum yok: