Kalp sağlığı için doymuş yağ tüketimi ile kolesterol içeren
besinleri azaltmak ve kilomuza dikkat etmek gerekir. Doymuş yağ ve
kolesterol oranı yüksek besinler tüketmek, kan kolesterol düzeyini
yükseltir. Bu durumda, yüksek miktarda katı yağ içeren şarküteri
ürünleri, krema, sakatat gibi besinler yerine; az yağlı et, balık ve süt
ürünleri tercih edilmelidir.
Fındık ve Ceviz: Akdeniz tipi beslenmenin önemli
bileşenlerinden olan tekli doymamış yağ asitleri ile çinko, lif ve
magnezyumun yanı sıra damarları koruyan E vitamini içerir. Ceviz ayrıca
kalbi koruyucu omega-3 adlı yağ asitlerini de içeriğinde bulundurur.
Domates: İçerdiği likopen etkisiyle güçlü bir
antioksidan olup, kan damarlarını koruyucu etkiye sahiptir. Domates suyu
ve salçası da aynı bileşenleri içerir.
Balık: Haftada 2 kez balık tüketilmesi, kalp
hastalıklarından korunmada önemli bir silah olan omega-3’ün alınması
için yeterlidir. Balıkta bulunan omega-3, kan hücrelerinin birbirine
yapışması ile pıhtılaşmayı engeller.
Yeşil Çay: Kalp sağlığı için koruyucu bir içecektir.
İçerdiği antioksidan maddeler sayesinde, kolesterolün damarlarda
birikmesini ve damarların tıkanmasını önler.
Üzüm: Özellikle çekirdeğiyle birlikte tüketilen siyah
üzüm, içerdiği kuvvetli antioksidanlar sayesinde, kalp hastalıklarından
korunmada etkilidir. Üzümü çekirdeği ile yiyemeyenler için konsantre
edilmiş üzüm ekstreleri de bulunmaktadır.
Soğan ve Sarımsak: Kan sulandırıcı etkisi vardır, kolesterolün damarlara zarar vermesini engelleyen bazı bileşenleri içerir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder