1. Adım: Yağı azaltın. Günlük yağ tüketimi diyetinizin toplam kalorisinin %20-30’u arasında
olmalıdır. Doymuş yağdan(tereyağı, margarinler, işlenmiş yağlar)
kaçınarak büyük oranda doymamış yağ(zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü
yağı, fındık yağı, soya yağı, kanola yağı) tüketmeye çalışınız.
2. Adım: Her gün 5 ya da daha fazla porsiyon sebze ve meyve yiyin.
Her gün değişik meyve ve sebzelerden 5 veya daha fazla porsiyonda
tüketmeye çalışınız. Çeşitlilikten emin olmak için gruplandırmadan
yararlanınız.
• Narenciye ürünleri (portakal, mandalina, limon, greyfurt vb.)
• Minik taneli, kırmızı renkli meyveler (siyah üzüm, karadut, yaban mersini, acai üzümü, böğürtlen, çilek, kırmızı erik, kiraz, vişne, karpuz vb.)
• Sarı ve turuncu renkli meyveler (kayısı, şeftali, armut, kavun, muz, mango, elma vb.)
• Yeşil ve koyu yeşil yapraklı sebzeler(ıspanak, pazı, yeşil biber, maydonoz, roka, tere, marul, kıvırcık, salatalık, fesleğen vb.)
• Sarı, turuncu, kırmızı sebzeler(havuç, kabak, balkabağı, turuncu biber, kırmızı biber, domates vb.)
• Narenciye ürünleri (portakal, mandalina, limon, greyfurt vb.)
• Minik taneli, kırmızı renkli meyveler (siyah üzüm, karadut, yaban mersini, acai üzümü, böğürtlen, çilek, kırmızı erik, kiraz, vişne, karpuz vb.)
• Sarı ve turuncu renkli meyveler (kayısı, şeftali, armut, kavun, muz, mango, elma vb.)
• Yeşil ve koyu yeşil yapraklı sebzeler(ıspanak, pazı, yeşil biber, maydonoz, roka, tere, marul, kıvırcık, salatalık, fesleğen vb.)
• Sarı, turuncu, kırmızı sebzeler(havuç, kabak, balkabağı, turuncu biber, kırmızı biber, domates vb.)
3. Adım: Haftada en az 2 kez domates ve domates ürünleri tüketin. Domatesin bileşiminde bulunan ve domatese rengini veren licopen adlı
madde karotenoid grubu güçlü bir anti-kanser maddedir. Domates, salça,
domates suyu, güneşte kurutulmuş domates
4. Adım: Tahıllar, baklagiller
ve kök sebzeleri günde 7 kez veya daha fazla tüketin.
Bu besinleri her öğünde 1-2 porsiyon tüketmeye çalışın:
• Tam buğday ve ürünleri(ekmek, makarna, bulgur), kepekli pirinç, yulaf, çavdar, arpa, kara buğday
• Kuru fasulye, nohut, mercimek türleri, barbunya,soya fasulyesi, iç bakla, Meksika fasulyesi
• Patates, havuç, pancar, kereviz, enginar kalbi, turp, yer elması
• Tam buğday ve ürünleri(ekmek, makarna, bulgur), kepekli pirinç, yulaf, çavdar, arpa, kara buğday
• Kuru fasulye, nohut, mercimek türleri, barbunya,soya fasulyesi, iç bakla, Meksika fasulyesi
• Patates, havuç, pancar, kereviz, enginar kalbi, turp, yer elması
5. Adım: Lif tüketiminizi günde 25-35 g arasında tutun.
Sebzeler, meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar
sindirim sistemimizi kansere neden olan maddelerden uzak tutan harika
besin kaynaklarıdır. Önerilen miktarlarda tüketiniz.
6. Adım: Günde en az 1 kez soya tüketin.
Soya bileşiminde bulunan isoflavon ve lignan adlı maddeler fitoöstrojen
grubu anti-kanser maddelerdir. Yapılan pek çok araştırmada kanserle
savaşan ve riski azaltan maddeler olarak bulunmuştur.
7. Adım: Günde 2-3 fincan siyah ve/veya yeşil çay için.
Çayın bileşiminde bulunan catechin adlı madde flavonoid grubu bir anti-kanser maddedir.
8. Adım: Sarımsak ve soğan tüketiminizi artırın.
Sarımsak ve soğanın bileşiminde bulunan quercetin adlı madde flavonoid
grubu bir anti-kanser maddedir. Ayrıca allylic sulfide ve saponin de
anti-kanser maddelerdir.
9. Adım: Haftada 2-3 kez balık tüketin.
Bazı balık türlerinde daha yoğun olan omega-3 yağ asitleri ve deniz
ürünlerinde bulunan selenyum minerali yapılan pek çok araştırmada
kanserle savaşan ve riski azaltan maddeler olarak bulunmuştur.
10. Adım: Günde en az 2 kez düşük yağlı süt ve süt ürünleri tüketin.
Süt ve süt ürünlerinde bulunan kalsiyum, D vitamini, probiyotikler ve
linoleik asit(CLA)yapılan pek çok araştırmada kanserle savaşan ve riski
azaltan maddeler olarak bulunmuştur. Bir uyarı: yağsız sütte CLA yoktur,
bu nedenle yüzde 50 yağlı süt içiniz.
11. Adım: Vücudunuza su verin.
İçilen sıvı miktarı arttıkça vücuttan toksinlerin ve kanserojen
maddelerin daha hızlı atıldığına inanılmaktadır. Ayrıca düşük su
tüketiminin bazı kanser türlerinde risk faktörü olduğu araştırma
raporlarında yer almaktadır.
12. Adım: Kansere neden olan maddelerden kaçının veya sınırlayın.
• Nitrit ve nitrat içeren, tuzlanmış, tütsülenmiş etler(sucuk, salam, sosis, pastırma vb.)
• Yanmış yiyecekler
• Paketlenmiş, kimyasal ve koruyucu madde içeren işlenmiş hazır yiyecekler
• Fazla alkol tüketimi (kırmızı şarap ve bazı bira türlerinde kanser riskini düşüren flavonoidler vardır ancak öncelikle sebze/ meyvelerden sağlanmalıdır)
• Yanmış yiyecekler
• Paketlenmiş, kimyasal ve koruyucu madde içeren işlenmiş hazır yiyecekler
• Fazla alkol tüketimi (kırmızı şarap ve bazı bira türlerinde kanser riskini düşüren flavonoidler vardır ancak öncelikle sebze/ meyvelerden sağlanmalıdır)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder