Glisemik İndex= Gl
Glisemik İndex=Gl Gıda çeşitlerinin alınmasıyla kandaki
seker seviyesindeki etkisinin bir ölçüsüdür. Gıdaların Glisemik
etkisi Yüksek-Orta ve Düşük olarak sınıflandırılmaktadır.
Glisemik indexi yüksek olan gıdaların alınması ile vücudun
kan şekeri seviyesinin hızla yükselmesi sözkonusudur.
Kan şekeri seviyesi belli
bir seviyede iken vücut iyi çalışabilmektedir. Eğer yeteri
kadar glikoz olmaz ise kan şekeri düşer ve ani açlık oluşur.
Eğer yüksek olursa, beyin pankreasa insulin salgılaması için
emir verir. İnsulin kan şeker seviyesini düzenler.
Araştırmalara göre yüksek insulin seviyesi vücudun yağ
depolarının da artmasına neden oluyor.
İnsulinin bu düzenlemeyi yapabilmesi için ekstra kan
şekerini yağ hücrelerinde depolaması gerekiyor. İnsulinin
glikozu yağ hücrelerinde depolaması kaslarda enerji olarak
yakmasından % 30 daha verimlidir. Bunu önlemek için de
düşük glisemik indeksi olan gıdaları tüketebiliriz.
Düşük glisemik indeksi olan gıdaları seçmek yalnızca kan
seker seviyesindeki etkisinin bir ölçüsüdür. Gıdaların Glisemik
etkisi Yüksek-Orta ve Düşük olarak sınıflandırılmaktadır.
Glisemik indexi yüksek olan gıdaların alınması ile vücudun
kan şekeri seviyesinin hızla yükselmesi sözkonusudur.
Kan şekeri seviyesi belli
bir seviyede iken vücut iyi çalışabilmektedir. Eğer yeteri
kadar glikoz olmaz ise kan şekeri düşer ve ani açlık oluşur.
Eğer yüksek olursa, beyin pankreasa insulin salgılaması için
emir verir. İnsulin kan şeker seviyesini düzenler.
Araştırmalara göre yüksek insulin seviyesi vücudun yağ
depolarının da artmasına neden oluyor.
İnsulinin bu düzenlemeyi yapabilmesi için ekstra kan
şekerini yağ hücrelerinde depolaması gerekiyor. İnsulinin
glikozu yağ hücrelerinde depolaması kaslarda enerji olarak
yakmasından % 30 daha verimlidir. Bunu önlemek için de
düşük glisemik indeksi olan gıdaları tüketebiliriz.
Düşük glisemik indeksi olan gıdaları seçmek yalnızca kan
şekerinin yağ hücrelerinde depolamayı önlemekle kalmayacak,
aynı zamanda enerji seviyesini de arttırarak, kan şekerinin ani
düşüşünü önleyecektir.
Düşük glisemik indeksler egzersizden önce tüketilmelidir.
Yüksek glisemik indeksli gıdalar egzersizden sonra tüketilmelidir
çünkü vücudun hızlı olarak bunları tüketmesi gerekiyor.
Glisemik index derecelerine yönelik gıdalar aşağıda listelenmiştir.
Kırmızı renkli gıdalar Glisemik indexi yüksek, Turuncu renkle
yazdığım gıdalar glisemik indexi orta, Yeşil renkle yazdığım
gıdalar ise glisemik etkisi düşük gıdalardır.
Glisemik İndeksi Tablosu
| |||||||||||
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder