11 Ekim 2011 Salı

GLİSEMİK İNDEX NEDİR?

Glisemik İndex= Gl

Glisemik İndex=Gl Gıda çeşitlerinin alınmasıyla kandaki 
seker seviyesindeki etkisinin bir ölçüsüdür. Gıdaların  Glisemik 
etkisi  Yüksek-Orta ve Düşük olarak sınıflandırılmaktadır. 
Glisemik indexi yüksek olan gıdaların alınması ile vücudun 
kan şekeri seviyesinin hızla yükselmesi sözkonusudur. 


Kan şekeri seviyesi belli 
bir seviyede iken vücut iyi çalışabilmektedir. Eğer yeteri 
kadar glikoz olmaz ise kan şekeri düşer ve ani açlık oluşur. 
Eğer yüksek olursa, beyin pankreasa insulin salgılaması için 
emir verir. İnsulin kan şeker seviyesini düzenler.
 

Araştırmalara göre yüksek insulin seviyesi vücudun yağ 
depolarının da artmasına neden oluyor.
 

İnsulinin bu düzenlemeyi yapabilmesi için ekstra kan 
şekerini yağ hücrelerinde depolaması gerekiyor. İnsulinin 
glikozu yağ hücrelerinde depolaması kaslarda enerji olarak 
yakmasından % 30 daha verimlidir. Bunu önlemek için de 
düşük glisemik indeksi olan gıdaları tüketebiliriz.

Düşük glisemik indeksi olan gıdaları seçmek yalnızca kan 
şekerinin yağ hücrelerinde depolamayı önlemekle kalmayacak, 
aynı zamanda enerji seviyesini de arttırarak, kan şekerinin ani 
düşüşünü önleyecektir.
 
Düşük glisemik indeksler egzersizden önce tüketilmelidir.
 
Yüksek glisemik indeksli gıdalar egzersizden sonra tüketilmelidir 
çünkü vücudun hızlı olarak bunları tüketmesi gerekiyor.

Glisemik index derecelerine yönelik gıdalar aşağıda listelenmiştir. 
Kırmızı renkli gıdalar Glisemik indexi yüksek, Turuncu renkle 
yazdığım gıdalar glisemik indexi orta, Yeşil renkle yazdığım 
gıdalar ise glisemik etkisi düşük gıdalardır.


Glisemik İndeksi Tablosu
Şekerler
glikoz 100 fruktoz (meyve şekeri) 23
laktoz (süt şekeri) 46
 

maltoz 105
sukroz (toz şeker) 65
bal 58
Meyveler
elma 38
muz 62
kayısı-taze 57 

-kuru 31
 kiraz 22
greyfurt 25
üzüm 25
 

kuru üzüm 64kivi 52
mango 55
portakal 44
şeftali 42
erik 39

 karpuz 72
 kavun 65
 armut 38 
ananas 2 dilim 66
Ekmek-Bisküviler-Kekler 
beyaz ekmek 70
elenmemiş undan yap. ekmek 69
çavdar ekmeği 41
pide 57
pizza 2 dilim (domates-peynirli) 60
bagel 72
kuruvasan 67fransız baget 95hamburger ekmeği 65
waffle 76
bisküvi-yulaflı 55- 

buğday unuyla 62
 murfi 44
doughnut 76 

sade kek 46
börek 50
 

müsli-kavrulmuş 43 kavrulmamış 56 
conflakes (mısır gevreği)80
Tahıllar-Makarnalar
pirinç-beyaz 87

-kepekli 76 
-basmati 58 
şehriye 46
bulgur 48

 kuskus 65
 irmik 55
makarna çeşitleri
spagetti-beyaz 41-

elenmemiş unla 37
linguine 55
 

gnocchi 68 
fettucini 32
vermicelli 35
Baklagiller
kuru fasulye 48
barbunya 27
merçimek 28
nohut 33
soya fasulyesi 18
börülce 42
Sebzeler
havuç 49
bezelye 48
 

patates-haşlanmış 62- 
kızartma 75- 
fırında 85
balkabağı 75
mısır 55
Süt ve süt ürünleri
süt-tam yağlı 27-

yağsız 32-
çikolatalı 34 
dondurma 61 
yoğurt (az yağlı)33
İçecek-Cipsler-Çikolata vs.
portakal suyu 46
elma suyu 40
 

fanta 68 
patates cipsi 54
mısır cipsi 72 
pop corn (patlamış mısır) 55
fıstık (75 gr )14
çikolata 49

 mars bar (çikolata)68
Çorbalar
mercimek 44
domates 38
 

bezelye 66









 

Hiç yorum yok: