Uygulanan
diyetlerde ara öğünlerin önemi son derece fazladır. Öğün arasında
acıktığımızda yiyeceğimiz küçük bir atıştırmalık, hem bir sonraki öğüne
daha tok girmemizi hem de daha az açlık hissetmemize neden olacaktır. Bu
sebeple günlük beslenmemize iki ya da üç tane ara öğün ekleyerek kilo
vermemizi kolaylaştırabiliriz. Yemek yeme alışkanlığınıza göre; sabah
kahvaltısıyla öğlen yemeğinizin arasında bir ara öğün, öğlen yemeğinizle
akşam yemeği arasına ikinci bir ara öğün eklemeniz son derece faydalı
olacaktır. Özellikle gündüzlerin uzun olduğu yaz aylarında ara öğünle
beslenmek çok daha avantajlıdır.
Ara öğünlerde tüketebileceğiniz birçok yiyecek bulunmaktadır. Süt,
ayran veya yoğurt gibi süt ürünleri ara öğün olarak yenebilir. Mümkün
olduğunca bu süt ürünlerinin az yağlı ya da yağsız olanını tercih etmeye
çalışın. Örneğin; 2 dilim kepekli ekmeğin üzerine az yağlı kaşar
peyniri koyun ve ekmeklerinizi fırınlayın. Fırından çıkarttığınız
kaşarlı kepek ekmeği dilimlerinizin üzerine arzu ettiğiniz baharattan
bir tutam serpin. Ara öğün olarak son derece lezzetli bir seçenek
olacaktır.
Çorbalarda ara öğünlerde tüketilebilecek besinlerden birisidir.
Toplumumuzda akşam yemeklerinde başlangıç olarak yenen çorbalar aslında
ara öğünler için adeta biçilmiş kaftandır. Bir dilim kepekli ekmekle
birlikte içeceğiniz bir kase çorba sizi hem uzun süre tok tutacaktır hem
de bir sonraki öğüne kadar acıkmanızı engelleyecektir. Bununla birlikte
iştah kapatan besinleri tercih etmeniz önemlidir.
Tüm meyvelerde çok kolay hazırlanmaları sayesinde ara öğünlerin
vazgeçilmezlerindendir. Muz gibi tatlı meyvelerden daha az tüketmeye
özen gösterdiğiniz sürece kilo kontrolünüzü sağlamanız çok kolay
olacaktır. Mevsimine göre karpuz, kavun, yeşil ya da kırmızı elma, erik
gibi meyveleri ara öğünlerinize ekmeye çalışın. Her gün olmamak şartıyla
haftada birkaç defa taze sıkılmış meyve sularını da ara öğünlerde
içebilirsiniz. Unutmamanız gereken bir nokta da ara öğünlerde kesinlikle
alkol almamanız gerektiğidir. Alkolle birlikte yiyeceğiniz patates
kızartması, cips ya da çerez gibi maddeler yüzünden kilo vermeniz bir
hayli güçleşecektir.
Ara
öğün hem sağlıklı beslenmede hem de zayıflamada çok önemli bir yere
sahiptir. Yapılan araştırmalarda ara öğün tüketiminin önemi
vurgulanmaktadır.
·Ara
öğünler açlığı bastırarak diğer ana öğünde yüksek miktarda besin tüketmemizi engeller. Çok acıktığınızda akşam yemeğinde nasıl
doymadığını hatırlayın.
·Kan
şekerimizin hızlı düşüp hızlı yükselmesi kilo almayı ve yağ oranının
artmasını hızlandırır. Bu yüzden ara öğünlerde alınan besinler kan
şekerinin hızla düşmesini engeller ve yağ % azalmasında etkilidirler.
·Yapılan
çalışmalarda ara öğün tüketen kişilerin metabolizma hızları
tüketmeyenlere göre yüksek olduğu gözlenmiştir. Metabolizma hızının
artması için de az az sık sık beslenme önemlidir.
Ara
öğün sağlıklı beslenmede önemlidir fakat düzensiz ara öğünler,
saatlerin belli olmaması, sık sık önümüze gelen her besini tüketmek
bizim metabolizma hızımı hızlandırmaz aksine düzensiz beslenme yağ
oranını arttırır. Kilo almamızı sağlar. İnsülin pakreastan salgılanan ve
kan şekerimizi ayarlayan bir hormondur. Düzensiz saatlerde sürekli ara
öğün alıyorum diye atıştırmak, uzun süreli insülin salınımında problem
yaratır ve insülin direncini arttırır. Bu durum da yağlanma artar ve
metabolizma hızı azalır. Bu problemin oluşmaması için yemekten sonra 4-5
saat hiçbir şey yememek ve mide-insülini dinlendirmek gereklidir.
Ara
öğünler az, belirli saatte olmalı, yüksek kalori içermemelidir.
·Her
ara öğününüzün saati belli olmalıdır. Sürekli atıştırmak yerine,
saatlerini belirleyin. ( gün içinde işinizin olma durumuna göre 30 dk
önceye veya sonraya kayabilir)
·Öğünlerde saf karbonhidrat almayın, insülin düzeyinizi arttırmayın (tatlı, pasta, kurabiye v.b)
·Öğün alternatiflerinizi , bulamama veya dışarıda, toplantıda olma durumunda yanınızda taşıyın, kuru , çabuk yenilecek besinleri çantanızda bulundurun.
·Toplantılarda
ara öğün olarak kuru pastalar, açma v.b yerine süt, kuru meyve, kepekli
bisküvi tercih edin, siz hazırlıyorsanız sağlıklı seçenekler sunun.
Ara öğün alternatifleri olarak;
1-Yağsız sütle yapılan bol tarçınlı sütlü tatlılar (içinde pirinç
olmayacak, şekeri az veya biraz esmer şeker ile yapılacak. Bol meyveyle
tatlandırılmış olacak)
2- 3 ceviz içi, 1 adet az şekerli taze meyve
3- 1 kase light yoğurt, içine bir porsiyon taze az şekerli meyve
4- 3-4 adet diyet bisküvi, 2 parmak taze, az yağlı peynir
5- 1 bardak light süt, 10 adet fındık
6- 1 bardak light ayran, 3 adet kepekli grisini
7- 1 porsiyon meyve, 1 bardak light süt
8- 2 ince dilim tam buğday ekmeği veya çavdar ekmeğinden az
yağlı kaşardan yağsız tost
9- 1 dilim meyveli, az şekerli ve sıvı yağlı kek
10- 2-3 adet orta boy tarçınlı, zencefilli, az sıvı yağlı kurabiye
11- 1 kase müsli, light süt
12- 1 kase light süt ve sade mısır gevreği veya tam buğday gevreği
13- 3 adet kuru kayısı, biraz fındık veya ceviz içi
14- 1 avuç erik pestili, biraz çerez
15- 2 adet esmer unla yapılmış, az yağlı peynirden sıvı yağlı poğaça veya tuzlu kurabiye.
16-10 adet tuzsuz badem+10-15 adet yaban mersini
17- 1 bardak kefir+3-4 adet kuru kayısı
18- 1 dilim kepek ekmek+1 dilim peynir+1 bardak ayran
19- Süt+2-3 adet kepekli bisküvi
20- Yağsız cafe latte+2 galete
21- 3 kuru kayısı+2 adet ceviz
22- 1 adet kepekli tost
23- ½ simit+1 dilim peynir
24- 1 porsiyon meyve+6-7 adet badem
25- 1 çay bardağı leblebi+1 avuç kuru üzüm
26- 3-4 kepekli bisküvi+1 dilim peynir
27- 3 kaşık yulaf +1 Kase yoğurt
28- 1 adet meyveli yoğurt+1 porsiyon meyve
29- 1 kase çorba
30- 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu+2 galete
31- 1 dilim light kek ( şeker yerine pekmez ve kepekli un ile yapılmış)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder