2 Ocak 2012 Pazartesi

Uyku için yöntemler, besinler ve çaylar...


Uyumaya yardımcı olacak yöntemler...

Zaman zaman, bazı kişilerin rahat uyuyamamaktan, geceleri şöyle deliksiz bir uyku çekememekten şikâyet ettiğine şahit oluruz. Gerçekten de uyuyuncaya kadar bir o yana, bir bu yana dönüp durmak, gece boyunca sık sık uyanıp sabahleyin yataktan külçe gibi kalkmak insanın gününü de zehir eder. Bu tür şikâyeti olanlara bazı önerilerde bulunmak istiyoruz. Bunları dikkate alırlarsa, her gece 7-8 saatlik deliksiz bir uyku çekeceklerine inanıyoruz.
* Öncelikle kafeinli içecekleri yatmadan 4-5saat önce kesin. Gündüz içilen bir bardak kahve bile gece sizi uyutmayabilir. Eğer gün içinde çok kafeinli içecek aldıysanız, ekmek ya da kraker gibi karbonhidratlı besinler alarak kafeinin etkilerini azaltın.
* Vaktinde yiyin, ağır yemeklerden kaçının, fakat aç karnına da yatmayın. Serotonin, tripofan ve melatonin yönünden zengin bazı besinler uyumanıza yardımcı olur; ılık süt bunların başında gelir. Ayrıca ton ve kalkan balığı, enginar, badem, yumurta, şeftali, ceviz, kayısı, kuşkonmaz, keten tohumu, yulaf, patates ve muz da uyku getiren diğer besinlerdir.
* Odanız karanlık, rahat ve sessiz olsun, çok sıcak ya da soğuk olmasın. Odanızda bilgisayar ve televizyon bulundurmayın.
* Sigarayı azaltın. Yatmadan sigara içince kendinizi gevşemiş gibi hissetseniz de, bir süre sonra uykusuzluğa sebep olur. Nikotinin etkisi tıpkı kafein gibidir ve vücudunuzda 14 saat etkili olur. Böylece, gecenin bir yarısı hortlak gibi ayağa dikilirsiniz.
* Yatmadan önce gevşeyin. Gerekirse hafif bir egzersiz yapın. Stres, uykunun en büyük düşmanıdır. Stresi kovmak için kısık ışıkta bir şeyler okumak, meditasyon veya sıcak bir duş yardımcı olur.


Uyutan besinler...
 
Sahip oldukları serotonin, tripofan ve melatonin hormonları sayesinde deliksiz bir uyku uyumanıza yardımcı olacak bazı besin maddeleri şunlar:
Bu listeden 1 veya 2 adedi geçmeyecek şekilde dilediğiniz gıda maddesini seçerek rahat bir uykuya kavuşabilirsiniz.
* Muz: Bazı uzmanlar muzu sarı poşet içindeki uyku hapı olarak adlandırıyor. Seratonin ve melatonin dışında aynı zamanda magnezyum içeren bu meyve, kaslarınızı gevşetip sizi rahatlatır.
* Papatya çayı: Sizi yatağa huzurlu bir şekilde yatıracak bir çay. Sakinleştirici özelliği sayesinde papatya çayı, kaygılı ve sinirli bir bünyenin en iyi panzehiridir.
* Ilık süt: Evet çok duyduğunuzu biliyoruz… Fakat yine tekrarlayalım; sütün, içeriğindeki triptofan sayesinde beyniniz yatışır ve daha sağlıklı bir uykuya dalarsınız. Ayrıca psikolojik bir rahatlama da sağlar.
* Bal: Bitki çayınızın veya ılık sütünüzün içine atacağınız bir çay kaşığı kadar balın rahat bir uyku üzerindeki etkileri tahmin edilemeyecek kadar çoktur.
* Patates: Az miktarda fırında pişirilmiş patatesin iyi bir gece uykusuna yardımcı olabileceğini pek sık duymadığınızı biliyoruz. Etkisini daha da artırmak için sütle birlikte püre kıvamına getirip yiyebilirsiniz.
* Yulaf unu: Yulaf içeriğindeki melatonin sayesinde iyi bir uykunun en iyi ilaçlarındandır. Bir miktar Akçaağaç şerbetiyle karıştırırsanız lezzeti ile de sizi etkileyecektir.
* Badem: Kalp dostu bademden bir avuç yediğinizde sizi tatlı bir şekerlemeye götürür.
* Keten tohumu: Hayat bazen ters gittiğinde ve siz de kendinizi kötü hissettiğinizde, 2 kaşık keten tohumunun sizlere yardımcı olabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Süt veya yoğurt içine katabileceğiniz keten tohumu, doğal bir moral verici etkisine sahiptir.
* Kepek ekmeği: Bal kattığınız çayınız ile birlikte yiyeceğiniz bir ince dilim kepek ekmeği, vücuttaki insülinin biraz serbest kalmasını sağlayacak ve beyne uyku vakti geldi mesajını gönderecektir.


Uyku getiren bitkiler...

Uykusuzluk çok sıkıntı verici bir problemdir. Gece uyumamak çok sinir bozucu bir surum olduğu kadar sabah uyanamamak, uykumuzu alamamış sersem bri gün geçirmekte bir o kadar zordur. Özellikle çalışanlar ve sabah işe gidecek olanlar için çok zor bir durumdur. Genellikle kafamızda yoğun düşünceler varsa uyku tutmaz. Fazla çay ve kafeinde uyku durumunu etkileyen bir başka faktördür. Uzun süre uykusuzluk sorununuz varsa öncelikle doktora gitmeniz esastır. Fakat uykusuzluk sorunu için ilaç yerine doğal bitkisel çözüm yöntemleri daha sağlıklı olacaktır.

Kediotu kökü:
Uykuya yardımcı olması için tavsiye edilen günlük doz 150-300 miligramdır. 900 mg’a kadar güvenli olarak kullanılabilir. Yatmadan 1 saat önce alınır. Bağırsakta çözünen tabletler ya da alkollü ekstreler tercih edilmelidir. Normal dozun yan etkisi çok nadirdir. 500-1000 mg dozda alındığında, algılama ve psikomotor fonksiyonları üzerinde olumsuzluğa neden olmadığı klinik olarak gösterilmiştir. Ancak çok yüksek dozlarda başağrısı, yorgunluk, huzursuzluk ve görmede bulanıklık gibi yan etkilere sebep olabilir.
Aralıksız kullanılmamalıdır. 4-6 haftada bir kullanıma ara verilmesi gerektiği aksi takdirde uyarıcı etki yapmaya başlayabileceği belirtiliyor. Oğulotuyla dönüşümlü kullanılması tavsiye edilmektedir. Belirtilen dozlardan daha yüksek oranda alınmamalıdır.Uzun süreli kullanılmamalıdır. Diğer sentetik yatıştırıcılarla birlikte alınmamalıdır.

Çarkıfelek:
Orta derecede uyku proplemlerinde kullanılabilecek bir bitkidir. Yan etkisi çok azdır ve bağımlılık yapmaz. Uykusuzluk ve stres için Passiflora incarnata türü kullanılmalıdır. Diğer türleri yeterli etkiye sahip değildir. (Ülkemizde Passiflora incarnata yetişmemektedir. Ülkemizde yetişen mavi çarkıfelekotu ise tıbbi amaçlı kullanılmaz) Eczanelerden temin edilebilir.

Melisa Yaprağı:
Oğulotu olarak da bilinen Melisa, sinir sistemini gevşetici ve uyku sorunlarında rahatlatıcı özelliğe sahiptir. Uykusuzluğun ve sinir gerilimlerinin tedavisinde yardımcı etkilere sahip olan melisa yaprağı hafif depresyonda, sinirsel kökenli çarpıntılarda olumlu etkiler gösterebilir.
Melisa Çayı Hazırlanışı: 2 çay kaşığı ince kıyılmış melisa yaprağı bir bardak kaynar suyla haşlanır, 10 dakika süreyle demlenir ve süzülerek içilir. Balla tadlandırılarak günde 2 ila 4 bardak içilebilir. (melisa çayı hazırlanırken melisa bitkisinin kaynatılmaması gerektiğini belirtmek gerekir.)

Şerbetçiotu:
Uykusuzluk için için kullanılan bir diğer bitki şerbetçiotudur.
Şerbetçiotu Çayı Hazırlanışı ve Kullanımı: 1 tatlı kaşığı şerbetçiotu çiçeği bir bardak kaynar suyla haşlandıktan sonra 10 dakika kadar demlenir ve de süzülerek içilir. Acı tadından dolayı şerbetçiotu çayının içimi zordur. Bu yüzden melisa yaprağı ve lavanta çiçeğiyle karıştırılarak alınması tavsiye ediliyor.

Lavanta:
Uykuya dalma zorluğu ve huzursuzluk için lavanta çiçeği faydalı olabilir.
Lavanta Çayı Hazırlanışı: 1-2 kahve kaşığı lavanta çiçeği üzerine bir fincan kaynar su döküldükten sonra üstü kapalı olacak şekilde 5 dakika demlenir ve süzülerek içilir. Akşamları 1-2 fincan içilmesi tavsiye ediliyor.

Nane:
Yatmadan evvel içilen nane çayı sinir sistemini rahatlatır. Sakinleştirici özelliğe sahip olan nane uykuya yardımcı olabilir.
1-2 tatlı kaşığı nane 1 bardak kaynar suyla haşlanır ve üstü kapalı biçimde 10 dakika demlenir, süzülerek ve tatlandırılmadan içilir.


Uyku Sorunları İçin Kullanılan Diğer Ürünler...

Melatonin: Uyku-uyanıklık devrini düzenlemeye yardım eden bir hormon olan melatonin uyku proplemlerinde kullanılmaktadır. Yapılan bir araştırma sonucuna göre melatonin çabuk şekilde uykuya dalmayı sağlamaktadır.
Yatmadan 2 saat önce 1-2 mg alınması önerilmektedir. Yine uyumadan 30 dakika önce alınan dil altı formu da vardır. Melatoninin sürekli değil arasıra kullanılması gerektiğini belirtilmek gerekir. Ayrıca melatonin kullanımından sonra araba-taşıt kullanılmamalıdır.

L Triptofan: Vücudun kendi kendine üretemediği temel amino asitlerden biri olan Triptofan serotonin ve melatonin gibi sinir ileticileri için hayati bir elementtir. Serotonin ruhsal durum düzenlemesi ve uyku için temel gereksinimdir. Yapılan araştırmalar, serotonin seviyesinin düşük olmasının uyku sorunlarına sebep olduğunu göstermektedir. 5-HTP olarak bilinen triptofanın ikincil ürünü eczanelerden temin edilebilir. Hindi eti, süt, muz, kefir triptofan içeren besinlerdir.


Uyku düzeni sağlayan çay … 
  1. 3 veya 4 adet ayva yaprağı
  2. Taze nane ( 4 veya 5 yaprak)
  3. 1 çay kaşığı kuru nane
  4. Şeker ( isteğinize göre )
  5. Limon
  6. Melisa ( 5 veya 6 yaprak)
  7. Su
Yapılışı 
Öncelikle ayva ve melisa yapraklarını yaklaşık 4 dakika kaynatın. daha sonra naneleri ekleyip 5 dakika kadar çayın demlenmesini bekleyin. içimeden önce arzu ettiğiniz kadar şeker ve limon koyun. Bu çay sayesinde gevşeyecek ve daha rahat uykuya dalacaksınız.

Hiç yorum yok: