Şişkin bir karın ve dayanılmaz gaz sancılarında şikayetçiyseniz, gaz yapan yiyecekleri doğru pişirmeye dikkat etmelisiniz.
Bir geldi mi insanı deliye çevirir bazen gaz sancıları. Neredeyse
doğum sancısı gibi olanları var. Şişkin bir karınla dolaşmak zorunda
kalmak da cabası.
Gaz yapan yiyecekleri pişirme yönteminizi değiştirerek gazı
önleyebilirsiniz… Her yiyecek için en uygun pişirme yöntemini de
açıklıyoruz…
İşte, gaz sorunun oluşmasına yol açan yanlışlarımız:
-Yemeği acele ve hızlı yeme
-Yemek sırasında çok konuşmaktan dolayı fazla hava yutma
-Öğün atlama ve diğer öğünde fazla yemek yeme
-Liften fakir beslenme
-Gıda alerjisi
-Sigara ve alkol kullanımı
-Hareketsiz yaşam
-Adet dönemleri ve gebelik
-Mide çıkışını daraltan sorunlar, midenin sarkması, mide fıtığı,
midenin
fazla genişlemiş olması, sindirim salgılarının yetersizliği,
mide bağırsak enfeksiyonları, bağırsakların gıdalara hassas olması,
ülser, reflü gibi hastalıklar
-Bazı ishal ilaçları
-Stres
-Sıkı giysiler
Gaz nasıl önlenir?
Aslında, her sağlıklı midenin içinde üst kısmında hava olsa da, gaz,
yenilen gıdaların sindirilemeyen kısımlarının kalın bağırsaktaki
mikroplar tarafından parçalanması sırasında ortaya çıkar.
O nedenle tüm bu saydığımız etkenler bir yana yediklerimiz ve
içtiklerimiz de fazlasıyla etkiler gaz oluşumunu. Gaz sorunundan
kurtulmak için, öncelikle gaz sorunu yaratan besinlerden kaçınmak
gerekir.
Gaz yapan besinler hangileri?
-Bakla, fasulye (özellikle kuru fasulye), soya fasulyesi, bezelye gibi baklagiller
-Erik, kayısı, elma, muz, kuru üzüm, şeftali, armut
-Kabak, turplar, soğanlar, brokoli, lahana türleri, karnabahar, salatalık, kuşkonmaz, enginar, patates, şalgam
-Kızartılmış gıdalar, yağlı yiyecekler, kremalı, soslu gıdalar
-Şekersiz sakız
-Tam tahıllı ekmek
-Yumurta
-Soda, süt, dondurma, bira
Gaz ve şişkinlik yapan yiyecekleri nasıl pişirmeli?
-Laktoz tüketemiyorsanız ve yoğurt gaz yapıyorsa, laktozsuz yoğurt veya probiyotik yoğurdu tercih edin.
-Her süt içişinizde gaz, şişkinlik gibi sorunlar yaşıyorsanız, bardağınıza yarım çay kaşığı kakao eklemeyi deneyin.
-Baklagiller ve lifli sebzeleri haşlayarak ve kısık ateşte uzun sürede pişirin.
-Yemekleri çok fazla baharat ve ekşi sos kullanmayarak hazırlayın.
Gaz ve şişkinlik yapan yiyecekleri nasıl pişirmeli?
-Yemeklerin içine koyduğunuz yağ miktarını az tutun. Bu, daha kolay sindirilmesini sağlar ve gaz oluşumunu önler.
-Patates, şalgam gibi köklü sebzeleri iyi pişirerek yiyin. Aksi taktirde hazımsızlık yapabilir.
-Lahanayı çiğ olarak salata şeklinde tüketmektense iyi pişirilmiş
şekilde yiyin ve yanında kimyon ya da rezene gibi gaz giderici
baharatlarla birlikte alın.
-Brokoli, kabak, karnabahar gibi sebzeleri yediğinizde gaz sorunu yaşıyorsanız çorba şeklinde tüketebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder