29 Haziran 2012 Cuma

YAĞ YİYEREK ZAYIFLAYIN...

Uzmanlara göre kilonuzu kontrol altına alabilmenin 
en kolay yolu, sağlıklı yağlar yönünden zengin besinler 
tüketmektir. Bu durumda kolay acıkmazsınız ve spor 
salonuna gittiğinizde ihtiyacınızdan daha fazla enerjiye 
sahip olabilirsiniz.

Çam fıstığı
İsmine kanmayın, çam fıstığı aslında tohumdur ve 
doğanın tek hormonları uyaran ve vücut yağını 
azaltan, pinolenic asit kaynağıdır. Ayrıca tohumlar içinde 
en yüksek iştah kesen protein oranına sahiptir (100 
gramında 31 gram).

Zeytinyağı
Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ, hem 
vücutta depolanan yağın parçalanmasına yardımcı olur 
hem de tokluk hissini arttırır. Cornell Üniversitesi’ndeki 
(ABD) araştırmacılar ekmeklerine tereyağı sürmek yerine 
onları zeytinyağına banarak yiyenlerin daha az ekmek 
tükettiklerini ve toplamda 53 kalori daha az aldıklarını 
ortaya koymuşlardır.

Keten tohumu yağı
Yiyeceklerinize keten tohumu yağı katmak sizi daha 
uzun süre tok tutacaktır. Keten tohumundaki temel yağ 
asitleri, midenin yiyecekleri daha uzun süre tutmasını 
sağlarken, içerdiği lifler sayesinde kan şekerinin hızla 
yükselmesini engelleyerek kısa süre sonra açlıktan 
midenizin kazınmasını 
önler.

Somon balığı
Beyindeki açlık sinyalinin düğmesini kapatma başarısıyla 
nam salan omega-3 yağ asitleri, yeni araştırmalara göre 
karın bölgesi yağ hücrelerinin küçülmesini sağladığı gibi, 
ön-yağ hücrelerini bloke ederek onların kalıcı yağ 
hücrelerine dönüşmelerini de engelleyebilmektedir.

Ceviz
Diğer tüm kuruyemişlerden daha fazla omega-3 içeren 
ceviz içlerinde en sağlıklı olanıdır. Lipolytic (yağ yakan) 
geninizi çalıştırırken lipogenic (yağ depolayan) geninizi 
de durdurur. Çoğu kişi yılbaşı haricinde de rahatlıkla 
ceviz yiyebileceğinin farkında bile değildir.

Soya
Vitamin, mineral, bitki tabanlı omega-3’ler ve hastalıklarla 
savaşan fito-besinler yönünden zengin olan soya, sadece 
kilo vermenize yardım etmekle kalmaz ayrıca bu kilo 
kaybının kaslardan değil de yağlardan olmasını da sağlar. 
Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre soyadaki 
izoflavonlar, östrojen gibi davranarak yağ depolanmasını 
yavaşlatan enzim görevi görmektedirler. 

Hindistan cevizi yağı
Yüzde 70’den fazlası doymuş yağ olsa da Hindistan 
cevizi yağı aslında orta-zincirli yağ asididir. Doğruca 
karaciğere giderek derhal enerjiye çevrilir. Yani hızlıca 
kullanılır ve depolanıp bel çevresinin büyümesine neden 
olmaz.

Badem
Kuruyemişlerde vücudunuzun enerji üretmek ve 
kilo kaybını başlatmak için ihtiyaç duyduğu bir mineral 
olan magnezyumdan bolca bulunur. International 
Journal of Obesity’de yayınlanan bir araştırmaya göre 
altı ay boyunca her gün badem yiyen denekler vücut 
yağlarının yüzde 18’ini kaybetmişlerdir.

Kabak çekirdeği
Yediğiniz çerez her neyse bırakıp kabak çekirdeğine 
başlayın: İştah kontrolü ve kan şekerinin dengelen-
mesinde hayati bir mineral olan çinko yönünden zengindir. 
İçerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri 
metabolizmayı da hızlandırırlar. 

Tereyağı
Patlayana kadar yiyin demiyoruz –doymuş yağ oranı 
çok yüksektir– ama kararında tüketirseniz tereyağı 
sizin için faydalı olabilir. Kan şekerini dengeleyen 
omega-3 yağ asitleri ve konjuge linolenic asit (CLA), 
-araştırmalarla kas kazandırdığı ve bel bölgesindeki 
yağları yakmaya yardımcı olduğu ispatlanan yağ asitleri- 
ihtiva eder.

Çikolata
Trytophan, serotonin ve dopamin gibi temel besinleri 
içeren sade, siyah (bitter) çikolatayı tercih etmelisiniz. 
Hem iştahınızı bastırmaya hem de acıkmaya neden 
olan nöral yolları bloke etmeye yardımcı olur. Ayrıca 
metabolizmayı hızlandıran ve trigliserid (depolanmış yağ) 
seviyesini düşüren kateşin –yeşil çayın içerdiğinden 
yaklaşık dört kat daha fazla– içerir.

Avokado
Amerikalı araştırmacılara göre avokado, içerdiği oleik 
asit sayesinde tokluk hissini arttırır. Bu asit beyne aç 
olmadığını bildiren ve açlığı uzak tutan bir yağ asidi 
olan oleoylethano-lamide’ye (OEA) dönüştürülür.


Hiç yorum yok: