Uzmanlara göre kilonuzu kontrol altına
alabilmenin
en kolay yolu, sağlıklı yağlar yönünden zengin besinler
tüketmektir. Bu durumda kolay acıkmazsınız ve spor
salonuna gittiğinizde
ihtiyacınızdan daha fazla enerjiye
sahip olabilirsiniz.
Çam fıstığı
İsmine kanmayın, çam fıstığı aslında tohumdur ve
İsmine kanmayın, çam fıstığı aslında tohumdur ve
doğanın tek
hormonları uyaran ve vücut yağını
azaltan, pinolenic asit kaynağıdır.
Ayrıca tohumlar içinde
en yüksek iştah kesen protein oranına sahiptir
(100
gramında 31 gram).
Zeytinyağı
Zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağ, hem
vücutta depolanan
yağın parçalanmasına yardımcı olur
hem de tokluk hissini arttırır.
Cornell Üniversitesi’ndeki
(ABD) araştırmacılar ekmeklerine tereyağı
sürmek yerine
onları zeytinyağına banarak yiyenlerin daha az ekmek
tükettiklerini ve toplamda 53 kalori daha az aldıklarını
ortaya
koymuşlardır.
Keten tohumu yağı
Yiyeceklerinize keten tohumu yağı katmak sizi daha
uzun süre tok
tutacaktır. Keten tohumundaki temel yağ
asitleri, midenin yiyecekleri
daha uzun süre tutmasını
sağlarken, içerdiği lifler sayesinde kan
şekerinin hızla
yükselmesini engelleyerek kısa süre sonra açlıktan
midenizin kazınmasını
önler.
Somon balığı
Beyindeki açlık sinyalinin düğmesini kapatma başarısıyla
nam salan
omega-3 yağ asitleri, yeni araştırmalara göre
karın bölgesi yağ
hücrelerinin küçülmesini sağladığı gibi,
ön-yağ hücrelerini bloke ederek
onların kalıcı yağ
hücrelerine dönüşmelerini de engelleyebilmektedir.
Ceviz
Diğer tüm kuruyemişlerden daha fazla omega-3 içeren
ceviz içlerinde
en sağlıklı olanıdır. Lipolytic (yağ yakan)
geninizi çalıştırırken
lipogenic (yağ depolayan) geninizi
de durdurur. Çoğu kişi yılbaşı
haricinde de rahatlıkla
ceviz yiyebileceğinin farkında bile değildir.
Soya
Vitamin, mineral, bitki tabanlı omega-3’ler ve hastalıklarla
savaşan
fito-besinler yönünden zengin olan soya, sadece
kilo vermenize yardım
etmekle kalmaz ayrıca bu kilo
kaybının kaslardan değil de yağlardan
olmasını da sağlar.
Illinois Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre
soyadaki
izoflavonlar, östrojen gibi davranarak yağ depolanmasını
yavaşlatan enzim görevi görmektedirler.
Hindistan cevizi yağı
Yüzde 70’den fazlası doymuş yağ olsa da Hindistan
cevizi yağı
aslında orta-zincirli yağ asididir. Doğruca
karaciğere giderek derhal
enerjiye çevrilir. Yani hızlıca
kullanılır ve depolanıp bel çevresinin
büyümesine neden
olmaz.
Badem
Kuruyemişlerde vücudunuzun enerji üretmek ve
kilo kaybını başlatmak
için ihtiyaç duyduğu bir mineral
olan magnezyumdan bolca bulunur. International
Journal of Obesity’de yayınlanan bir araştırmaya göre
altı
ay boyunca her gün badem yiyen denekler vücut
yağlarının yüzde 18’ini
kaybetmişlerdir.
Kabak çekirdeği
Yediğiniz çerez her neyse bırakıp kabak çekirdeğine
başlayın: İştah
kontrolü ve kan şekerinin dengelen-
mesinde hayati bir mineral olan çinko
yönünden zengindir.
İçerdiği omega-3 ve omega-6 yağ asitleri
metabolizmayı da hızlandırırlar.
Tereyağı
Patlayana kadar yiyin demiyoruz –doymuş yağ oranı
çok yüksektir– ama
kararında tüketirseniz tereyağı
sizin için faydalı olabilir. Kan
şekerini dengeleyen
omega-3 yağ asitleri ve konjuge linolenic asit
(CLA),
-araştırmalarla kas kazandırdığı ve bel bölgesindeki
yağları
yakmaya yardımcı olduğu ispatlanan yağ asitleri-
ihtiva eder.
Çikolata
Trytophan, serotonin ve dopamin gibi temel besinleri
içeren sade,
siyah (bitter) çikolatayı tercih etmelisiniz.
Hem iştahınızı bastırmaya
hem de acıkmaya neden
olan nöral yolları bloke etmeye yardımcı olur.
Ayrıca
metabolizmayı hızlandıran ve trigliserid (depolanmış yağ)
seviyesini düşüren kateşin –yeşil çayın içerdiğinden
yaklaşık dört kat
daha fazla– içerir.
Avokado
Amerikalı araştırmacılara göre avokado, içerdiği oleik
asit sayesinde tokluk hissini arttırır. Bu asit beyne aç
olmadığını bildiren
ve açlığı uzak tutan bir yağ asidi
olan oleoylethano-lamide’ye (OEA)
dönüştürülür.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder