29 Mayıs 2013 Çarşamba

Çileğin faydaları...


Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi çileğin faydaları saymakla bitmiyor. Rengi kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çileğin faydaları da epeyce çok. 

Çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunuyor. Bunun yanında B, C ve K vitamini açısından da bir hayli zengin.Çilek vücuda kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür. Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanı temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır. 

Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir. Hollywood yıldızları dişlerine çilekle masaj yaparak dişlerini beyazlatır. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır, tansiyonu düşürür, ateşi düşürür. Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir. Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır, güzellik katar cilde. Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar, damar sertliği ve böbrekteki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar. İdrar söktürücü özelliği vardır.

Çileğin 100 gramında 37 kalori, 59 mg C vitamini (bu oran limondan bile fazla), 1 mg sodyum, 174 mg potasyum, 21 mg kalsiyum vardır. Çileğin hazmedilmesinin biraz zor olduğu için midesi hasta ve tembel olan kişilerin çilek suyunu tercih etmeleri gerekir. 


300 gram çilek yaprağı ve kökü 1 gece ıslatılarak ertesi gün 1 litre suda 20 dakika kaynatılıp çay gibi içilirse mafsal iltihabı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği, karında su toplanması, böbrek ve mesane rahatsızlıklarında, kum ve taş rahatsızlıklarında hastalara fayda veriyor. Çilekte diğer meyvelerde bulunmayan salisilik asit bulunuyor.


Maddeler halinde çileğin faydaları;

· Vücuda kuvvet verir, damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür.

· Çok iyi bir antioksidan olması sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir.

· Kansere karşı koruyucu özelliği vardır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar.

· Bağırsak kurtlarının dökülmesini yardımcı olur, kanız temizler, vücuttan zararlı maddeleri uzaklaştırır.

· Diş etlerini güçlendirir, ağız kokusunu giderir.

· Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır, tansiyonu düşürür, ateşi düşürür.

·  Romatizma ve karaciğer rahatsızlıklarına iyi gelir.

· Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar, damar sertliği ve böbrekteki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar.

· Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Sindirimi hızlandırmasıyla zayıflamaya yardımcı olur.

· Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır. Çilek püresini haftada bir sütle karıştırıp maske olarak uygulayabilirsiniz.

· Damar tıkanıklığını önler ve kolesterolü düşürür.

· Vücutta biriken zehirli maddeleri dışarı atar.

· Böbrekteki kum taş gibi rahatsızlıkları önler ve zamanla bunların geçmesini sağlar.

· Regl kanamalarını düzenler.

· Vücuda kuvvet verir.

· Romatizmaya iyi gelir.

· Cildi nemlendirip taze bir görünüm kazandırır. Çilek püresini haftada bir sütle karıştırıp maske olarak uygulayabilirsiniz.

Hiç yorum yok: